Грамотно начало

Традиционно закаляването протича под въздействието на водата, въздуха и слънцето. Въпреки това, не всички методи са подходящи за деца до 1 година. По-добре е да започнете закаляването през лятото. Може, разбира се, да стартирате и през всеки друг сезон. Когато и да е, трябва да сте сигурни, че детето е напълно здраво.

ВЪЗДУХ

Разхождайте се. Това е най-простият метод за закаляване. При децата протича естествен процес на терморегулация. През лятото към разходките може да пристъпите веднага след изписването от родилния дом, есента и зимата - от втората седмица от живота на бебчо. Първият път бъдете внимателни, прекарайте само 10 минути на свеж въздух, всеки следващ път увеличавайте времето с 5 минути.

Не преохлаждайте детето, като се разхождате прекалено дълго. Нормално е на възраст до 3 месеца - 2 пъти по 1,5 часа; между 3-5 месеца - 2 пъти по 2 часа; 5-12 месеца - 2 пъти по 3 часа.

Следете градусите. Докато детето не навърши 2 месеца, не трябва да го извеждате, ако термометърът показва под -5˚С. Най-подходящата температура за разходки се смята над 15 и под 30˚С.

Не увивайте детето. Закаляващият ефект се достига, ако детето е облечено според сезона. На първо време то трябва да е с един слой повече дрехи от възрастните. По-нататък, когато терморегулацията му се подобри, а подвижността му се увеличи - не е нужно да слагате повече „катове" дрехи.

Проветрявайте. Оптималната температура на въздуха за помещението, където се намира кърмачето, трябва да е 20-22˚С. При това апартаментът трябва да се проветрява 4-5 пъти на ден по 10-15 минути. Не бива да се страхувате да отваряте прозорчето. Това не е вредно за бебето, при положение, че не духа директно в него и няма течение.

Дишайте дълбоко. Още от самото раждане на бебето, неговото тяло има нужда да диша, за малко да бъде голо. Това влияе много добре на нервната му система: спи по-добре и се повишава апетитът. Започнете с 3 минути по 2 пъти на ден и веднъж на два дни прибавяйте по минута, докато не стигнете до 10 минути за един път. Постепенно понижавайте температурата в стаята по време на процедурите (с градус на месец), спрете на 17˚С. когато мъникът навърши 6 месеца, направете продължителността на закаляването 15 минути.

Съчетавайте. Въздушните бани се съчетават отлично с гимнастика и масаж, затова и ги комбинирайте.

Прекратявайте навреме процедурите. Да превръщате костюма „Адам и Ева" в домашна униформа, не е правилно. Ако мъникът е доста дълго голичък, ще се преохлади и може да се разболее. Също така, не се опитвайте да разсъбличате детето, когато то не е в настроение и не иска.

Повече движения. Устройвайки на детето въздушни бани, не възпрепятствайте неговата двигателна активност, иначе ще се простуди. Облечете го, ако стане пасивно.

Шляпайте боси. Както мъникът започне да пълзи из апартамента, позволете му да се предвижва бос. Първоначално по 15 минути на ден. Увеличавайте продължителността с 10 минути на 3 дни. Желателно е подът да е с килим или друга топла настилка.

ВОДА

Къпете се. Започнете с 37˚С, понижавайте температурата на водата с половин градус веднъж на 2 дни - примерно до 30˚С, т.е. докато детето продължава да се чувства комфортно. Ако в апартамента не става течение, оставяйте вратата на банята отворена. В прохладната вода двигателната активност на детето се усилва, а това подпомага неговото  физическо развитие. Препоръчва се от 9-ия месец - веднъж на ден.

Използвайте контрастите. След основното къпане облейте мъника с хладка вода или за секунда променете температурата (22-28˚С). Този метод е допустим само, ако детето вече е навършило 9 месеца. Редуването на гореща и хладка вода тренира кръвоносните съдовете и повишава тонуса им.

Обливайте. Обливайте крачетата - един от най-добрите методи за закаляване. Стъпалата са свързани с горните дихателни пътища чрез рефлексогенните зони, които първи „поддават" при настинка. Секундното охлаждане на краката е благотворно за работата на надбъбречните жлези - важни за функционирането на имунната система.

Съветвайте се с педиатъра. Не започвайте закаляване на детето (особено с вода) преди да сте обсъдили това с лекар.

Забравете за студа. Също и за закаляване в снега. Специалистите смятат, че прекаленото охлаждане  е силен стрес за младия организъм. Вместо да се стимулира имунната система на детето, тя се блокира.

7 ЗАКОНА ЗА ПРАВИЛНО ЗАКАЛЯВАНЕ С ВОДА

☺ Не понижавайте температурата рязко. Желаният резултат се достига само при постепенност.

☺ Не обливайте крачетата на детето, ако са студени: съдовете на краката вече са се свили и закаляването няма да се отрази положително.

☺ Не понижавайте температурата на водата по-ниско от позволения минимум.

☺ Не правете на детето контрастен душ, докато не навърши годинка и половина. Температурното въздействие се допълва и с налягането на водата, от което слабата нервна система ще се травмира.

☺ Не обливайте детето преди заспиване, все пак тази процедура тонизира и разсънва.

☺ Не къпете детето веднага след ядене, това пречи на храносмилането.

СЛЪНЦЕ

 Печете се на слънце. Най-добре с дрехи. Под въздействието на слънчевите лъчи протича синтез на витамин D в организма. Това вещество е необходимо за развитието на костните тъкани. Затова и кратка слънчева баня служи за профилактика на рахит. Много е полезно и попадането на слънце върху личицето на детето, но не за дълго време.

Защитавайте от ултравиолетовите лъчи. Защитата от слънцето на детската кожа до половин годинка е толкова слаба, че тя не загаря, а изгаря. За кърмачетата е абсолютно достатъчно да наблюдават света, скрити под навес или на сянка под дървото.

Комбинирайте процедури. Например слънчеви и въздушни вани. Правейки лятната си разходка, може да съблечете мъника за 5 минути, но не пряко под слънчевите лъчи, а на шарена сянка под дърво. Веднъж на 3 дни прибавяйте към това време и по 2 минути, докато не достигнете 20 минути. Може да започнете не по-рано от навършването на 3 месеца.

Почернявайте правилно. Мъникът на възраст 6-12 месеца може да се излага на пряка слънчева светлина не повече от 10 минути на ден. Допустимото време за плаж е до 10:00 часа и след 16:00 часа. За тренирания мъник може да увеличавате постепенно продължителността на контакта със слънцето с по 5 минути, докато стигнете до 30 минути на ден. Запазете този режим, докато детето навърши 3 годинки. Никога не забравяйте да предпазвате главата с шапка и да мажете детето със слънцезащитен крем.

ЗАКОНИ НА ЗДРАВЕТО

Спазвайте редовността. Систематичността е в основата на закаляващите процедури. Само след 5-7 дни прекъсване,  ефектът се разваля. Затова се настройте, че закаляването на мъника ще продължи всеки ден.

 Закалявайте постепенно. Не натоварвайте организма на детето с много процедури наведнъж. Също натовареността трябва да съответства на възрастта на детето. Не си и помисляйте да го оставяте на хладно, само по памперс. Иначе ще имате не закалено дете, а болно.

 Подарете на детето здраве. Закаляването е отлична възможност да спестите от лекарства и болнични. Все пак, ако се престаравате, ако го провеждате неправилно или използвате екстремални методи, има риск да отслабите здравето на малкия човек, вместо да го повишите. За да не се случи това, следвайте инструкции и се консултирайте с лекар.  

 

 Автор: Биляна Цветкова